Czy da się połączyć tradycyjne potrawy lub składniki ze zdrowym odżywianiem? Okazuje się, że jak najbardziej.
Świadkiem tego byli uczestnicy pierwszych warsztatów kulinarnych pn. „EtnoFit na talerzu”, które odbyły się w Gminnym Ośrodku Kultury, Sportu i Turystyki w Łukowicy (woj. małopolskie). Warsztaty dla 45 osób, z różnych stron województwa, poprowadził mistrz kuchni Adam Ruszkowski. – Na przystawkę podaliśmy tatar z matiasa z jogurtem naturalnym orzechami włoskimi i chrupką ziemniaczaną. Daniem głównym było kaszotto buraczane z borowikami prażoną dynią i świeżymi ziołami oraz gulasz z dzika z knedlami ziemniaczanymi i marmoladą z dzikiej róży. Natomiast deser stanowiły racuchy z białym serem i glazurowanymi jabłkami – wymienia Adam Ruszkowski.
Jak podkreślali uczestnicy warsztatów, potrawy były pyszne, a same warsztaty niezwykle ciekawe zwłaszcza, że brali w nich aktywny udział, ucząc się przy okazji nowych rzeczy. Śmiało możemy stwierdzić, że powiedzenie „połączyć przyjemne z pożytecznym” w tym przypadku jest jak najbardziej prawdziwe.
Warsztaty kulinarne „EtnoFit na talerzu” odbyły się w ramach projektu „Moda na EtnoFit” realizowanego przez Fundację Kulturalna Przestrzeń z Piekoszowa we współpracy z Biblioteką Centrum Kultury w Piekoszowie.
---> GALERIA ZDJĘĆ <---