W Bytniku w województwie dolnośląskim miały miejsce kolejne warsztaty „EtnoFit na talerzu”.

W rękach Pań biorących udział w kulinarnym spotkaniu, powstał m.in. warzywne szaszłyki, serowy garnek, ciasto z truskawkami oraz pieczone ziemniaczki z grillowanymi udkami w sosie kokosowo-czosnkowym. Potrawy nie tylko apetycznie wyglądały, ale i smakowały.

Warsztaty nie ominęły także województwa kujawsko-pomorskiego gdzie w Cekcynie, 24 maja uczestnicy przygotowali 3 potrawy. Starter stanowiła zupa krem z ziemniaków i sałaty rzymskiej z takimi dodatkami jak wędzony twaróg, rukola, hiszpańskie chorizo, pestki dyni i słonecznika.

Elementami fit w tej potrawie był dodatek klarowanego masła i tłoczonego na zimno oleju z pestek winogron do obróbki termiczne, a także dodatek jogurtu naturalnego BIO nisko tłuszczowego.

Daniem głównym były sznycle z indyka z płatkami migdałowymi, kasza bulgur z ziołami, brokuł i marchewka blanszowana, a także mix warzyw pieczonych (cukinia, papryka, świeże, pieczarki, seler nać, cebula czerwona, czosnek, świeże zioła). Elementami fit w tym daniu było mięso pieczone w piecu w niskiej temp. (slow cooking), dodatek masła klarowanego, olejów tłoczonych na zimno i krótka obróbka termiczna warzyw (zachowanie jak największej ilości składników odżywczych).

Na deser przygotowano gruszki gotowane w białym winie z cynamonem i imbirem, do tego sos czekoladowy, ozdoby karmelowe i mięta. Elementy fit w deserze to dodatek erytrytolu i brązowego cukru oraz nisko tłuszczowa czekolada gorzka.

W kolejnym warsztatowym dniu, uczestnicy przygotowali jako starter sałatkę ze szpinakiem, pomidorkami cherry, mini mozzarellą z bazylia i dresingiem. Daniem głównym był pstrag tęczowy z masłem i ziołami, ziemniaki, marchew, cebula opiekane z czosnkiem, chilli i tymiankiem, do tego młoda kapusta duszona w soku pomarańczowym i brokuł parowany z paprykową salsą, mix sałat z vinegretem. Na deser był mus z odtłuszczonego serka typu filadelfia z truskawkami, gorzką czekoladą, karmelem i miętą.

Równie ciekawie było podczas warsztatów w województwie opolskim. Uczestnicy przygotowali dwa torty, koktajl ze szpinaku oraz deser z nasion liczi z truskawkami.

---> GALERIA ZDJĘĆ <---

Fundacja Kulturalna Przestrzeń

ul. Częstochowska 66

26-065 Piekoszów

woj. świętokrzyskie

NIP: 959-19-65-891

KRS: 0000582868

 fundacja@kulturalnaprzestrzen.com.pl

 tel. 41 306 11 83